Tar du bilder av maten før du spiser?
- Tove M Taalesen
- 12. jan. 2018
- 2 min lesing

Instagram endrer matkulturen vår
Er du som meg som alltid tar frem kameraet når servitøren kommer med maten; og som alltid ber alle rundt bordet om ikke å røre før bildene er tatt? Vi er ikke alene, Instagram flommer over av hashtags som #foodporn #foodie #mat, og matbilder får flere likes enn noen andre temaer. Alle har kamera med, og mange ønsker å dele matopplevelsene med venner og kjente.
Det har stor betydning for hvilken tallerken maten blir lagt på, hvordan lyssettingen er i restauranten og hvordan servitøren komponerer tallerkenene på bordet. Samspillet mellom farger og lys er viktigere enn noen gang. Faktisk så viktig at mange spør seg om smaken ikke betyr noe lenger?
Jeg besøkte nylig Beijing og Hong Kong, der er kokker mer enn noen gang opptatt av presentasjonen av maten, for aldri før har gjester vært mer opptatt av å ta bilder enn nå. Jeg har snakket med kokker som bruker timesvis på å komponere mat for å inspirere gjestene til å dele i sosiale medier. En fortalte meg at tidligere endret han dessertmenyen fire ganger i året, i fjor laget han over 280 nye desserter. Alt for å tilfredstille et kresent marked som higer etter å ta de beste bildene.
Mange kokker opplever frustrasjon over at maten blir kald og at kvaliteten forringes fordi det tar tid før gjesten faktisk smaker på maten. Kanskje flere servitører og kokker som har vært frustrerte over at gjesten klager på at maten ikke er varm, men så har de tatt bilder i 10 minutter før den ble smakt på.
I Kina er det et fenomen at restauranter blir enormt populære utelukkende fordi det skapes vakre bilder som deles på sosiale medier. Fra et markedsføringsperspektiv er det en selvfølgelig viktig å legge tilrette for riktig lyssetting og riktig presentasjon av maten. Alle ønsker seg "fri" markedsføring som gjøres av gjestene, det skaper en større troverdighet og oppleves som særdeles ekte. Vi skal allikevel ikke glemme at maten må smake godt for at populariteten skal vare. Det har flere restauranter i Beijing opplevd, at gjestene har forsvunnet etter kort tid om ikke de har klart å fornyet seg eller levere på smak og kvalitet.
Comments